Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Європарламенту підтримав візову лібералізацію для Грузії


Комітет Європейського парламенту з громадянських свобод 5 вересня проголосував за лібералізацію візового режиму для громадян Грузії, що їдуть до країн «шенгенської зони».

Сесія Європейського парламенту, яка відбудеться у жовтні, має підтримати рішення комітету. Країни ЄС повинні також схвалити набуття чинності відповідним законодавством, що забезпечить практичне запровадження нових візових правил для громадян Грузії.

Кілька місяців тому Німеччина відмовлялася підтримати полегшення візового режиму для громадян Грузії, стверджуючи, що кількість злочинів, скоєних грузинами на німецькій території, різко зросла. Але джерела Радіо Свобода повідомляють, що 14 вересня на зустрічі послів країн-членів ЄС у Брюсселі, можуть висловитися на користь зміни візового режиму між ЄС та Тбілісі. Потім рішення буде представлене на схвалення міністрів закордонних справ країн ЄС. Це може відбутися після парламентських виборів у Грузії, запланованих на 8 жовтня.

У понеділок комітет Європарламенту з громадянських свобод ухвалив схоже рішення і щодо Косова. Але члени комітету не підтримали рішення про переговори Косова з Радою ЄС та Єврокомісією, які передують остаточному затвердженню Євросоюзом законодавчої пропозиції. Під час обговорення деякі євродепутати запропонували відкласти голосування на два тижні через те, що Приштина ще не виконала до кінця необхідні критерії. Проте голова комітету заявив, що за процедурою пропозицію про перенесення голосування треба було подати завчасно.

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Ган заявив 3 вересня, що у цьому році в Європейському парламенті і серед країн-членів ЄС буде ухвалене рішення про лібералізацію візового режиму для України та Грузії.

Європейський парламент і Європейська рада мають дати «зелене світло» в цій справі. Джерела Радіо Свобода в ЄС переконані, що це станеться в жовтні або листопаді 2016 року, і громадяни України та Грузії зможуть їздити до країн шенгенської зони без віз уже взимку.

Водночас на цьому засіданні голосування щодо доповіді про Україну заплановане не було. Згідно з процедурою, воно має відбутися під час третього розгляду питання, що може пройти наприкінці вересня.

Днями комісар ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Ган заявляв, що в Європейському парламенті і серед країн-членів ЄС рішення про лібералізацію візового режиму для України, а також Грузії буде ухвалене вже цього року.

Європейський парламент і Європейська рада ще мають дати «зелене світло» в цій справі. Джерела Радіо Свобода в ЄС переконані, що цей процес буде завершений у жовтні або листопаді 2016 року, і громадяни України та Грузії зможуть їздити до країн «шенгену» без віз уже взимку, з початку 2017 року.

Ідеться про можливість короткотермінових, на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів, відвідин країн «шенгенської зони» без права працевлаштування.

Як вважають, останньою перешкодою на шляху до візової лібералізації для громадян України була необхідність впровадити електронне декларування для посадовців. Воно офіційно запрацювало з 1 вересня.

XS
SM
MD
LG