Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко виступає за додаткові санкції проти Росії через Крим


Петро Порошенко під час виступу в парламенті, 6 вересня 2016 року
Петро Порошенко під час виступу в парламенті, 6 вересня 2016 року

Президент України Петро Порошенко вважає за необхідне запровадження додаткових санкцій до Росії через порушення прав людини в анексованому нею Криму. Про це глава держави заявив у щорічному посланні до Верховної Ради 6 вересня.

«Порушення Росією прав людини на окупованих територіях, в тому числі і щодо кримських татар, вимагає введення додаткових секторальних санкцій. Думаю, не був би зайвим осучаснений аналог поправки Джексона-Веніка», – сказав президент.

Він додав, що питання Криму, його мілітаризації, обмеження прав людини на півострові «треба постійно тримати в міжнародному порядку денному і домагатися розширення відповідного санкційного пакету», як це минулого тижня зробили США.

«Заява Путіна (президента Росії Володимира Путіна – ред.) про те, що питання Криму закрите – це його марення. Хоча насправді, воно дійсно закрите і в 1954, і в 1991 році. Крим є, був і буде українським. Іншої розмови не буде», – сказав президент.

На засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці 3 вересня президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва не планує повертати Україні анексований Росією Крим, тому що це питання «історично закрите».

Переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів стали частим явищем в Криму після його анексії Росією в 2014 році. Про це неодноразово заявляли правозахисники. Вони закликають Кремль припинити порушення прав людини. Але Москва і фактична влада Криму заперечують репресії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG