Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон заявляє, що Узбекистан шукає стабільності у відносинах


Абдулазіз Комілов, міністр закордонних справ Узбекистану
Абдулазіз Комілов, міністр закордонних справ Узбекистану

Заступник помічника держсекретаря США у справах Центральної Азії Даніель Розенблюм заявляє, що Узбекистан хоче встановити стабільні відносини зі США під час першої зміни лідера з моменту оголошення незалежності. Розенблюм заявив про це пізно ввечері 5 вересня у Ташкенті після переговорів із міністром закордонних справ Узбекистану Абдулазізом Коміловим.

«Під час моєї зустрічі з Коміловим він висловив побажання стабільності у двосторонніх відносинах, тому я сприйняв це як важливий месидж», – сказав Розенблюм.

Цей візит став першою поїздкою дипломата США до Узбекистану, відколи минулого тижня помер президент цієї країни Іслам Карімов.

«У ці дні в Ташкенті я представляю уряд США, тому я можу висловити співчуття у зв’язку зі смертю президента Карімова, а також продемонструвати нашу відданість партнерству з Узбекистаном», – заявив Розенблюм.

Він додав, що «будь-яка зміна керівництва будь-якої країни є складною, але такі перехідні періоди є можливістю для країни адаптуватися і стати сильнішою».

27 серпня Іслама Карімова шпиталізували. Про його смерть офіційно оголосили 2 вересня ввечері, після декількох днів непідтверджених повідомлень з цього приводу.

Карімов правив Узбекистаном близько 27 років. Після проголошення незалежності країни в 1991 році Карімова обрали президентом Узбекистану. На цій посаді він залишався до своєї смерті.

XS
SM
MD
LG