Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії: «Левада-центр» визнали «іноземним агентом» через фінансування зі США


Керівник «Левада-центру» Лев Гудков
Керівник «Левада-центру» Лев Гудков

У Міністерстві юстиції Росії заявляють, що «Левада-центр» був внесений до реєстру «іноземних агентів», оскільки отримував значну частину коштів зі США.

6 вересня у російському відомстві заявили, що більша частина «Аналітичного центру Юрія Левади», який займається дослідженням громадської думки у Росії, надходила зі США, зокрема від Вісконсинського університету.

Раніше у вівторок у Раді з прав людини при президентові Росії заявили, що «Левада-центр» може бути виключений з реєстру «іноземних агентів», якщо зареєструється як комерційна організація. Представники центру вважають, що такі заходи позбавлять можливості брати участь у конкурсах і отримувати гранти.

Керівник «Левада-центру» Лев Гудков в інтерв’ю Rus2Web заявив, що організація отримувала замовлення на проведення маркетингових досліджень з-за кордону, проте ці замовлення не були грантами і не були пов’язані з політикою. За словами Гудкова, центр буде боротися за вилучення зі списку «іноземних агентів».

5 вересня у Міністерстві юстиції Росії повідомили про визнання некомерційної організації «Аналітичний Центр Юрія Левади» «іноземним агентом».

Поправки до російського закону «Про некомерційні організації», згідно з якими в юридичному обігу з’явилося поняття «іноземний агент», діють від 2012 року. Вони дозволяють присвоїти статус «іноземного агента» організаціям, які займаються у Росії «політичною діяльністю» і отримують фінансування з-за кордону.

Закон передбачає, що після введення до реєстру організації повинні зареєструватися як «іноземні агенти» і надалі в офіційних відомостях про себе вказувати цей статус.

XS
SM
MD
LG