Доступність посилання

ТОП новини

ДПСУ: команди 38 суден, які відвідували Крим, притягнули до відповідальності


Державна прикордонна служба України заявляє, що команди 38 суден, які підозрюються у заходженні в порти анексованого Криму, притягнули до відповідальності.

Як повідомляє прес-служба відомства, ці судна притягнуто до відповідальності на загальну суму майже 240 тисяч гривень.

Журналісти програми «Схеми» спільно з OCCRP (Проекту з розслідування корупції й організованої злочинності) майже рік стежили за рухом суден навколо Криму та провели розслідування про те, як іноземні кораблі заходять у порти Криму попри санкції.

За оприлюдненими в розслідуванні даними Державної гідрографічної служби України, Міністерства інфраструктури України, а також громадської організації «Майдан закордонних справ» та Міністерства інфраструктури України, станом на серпень 2016 року, 631 судно було зафіксоване у портах окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. (Йдеться про всі різновиди суден, по яких є інформація, окрім військових та допоміжних; як про ті, що вже перебували у портах на час анексії, так і про ті, що заходили у порти після неї).

Більшість із них, а це 352 судна, мають російські прапор або реєстрацію. Проте суден із українською реєстрацією та під прапором України також чимало – 97. Водночас з окупованим Кримом торгують і європейці: за останні два роки 28 суден зайшли у Крим під прапорами країн ЄС, 43 судна, що зареєстровані в країнах ЄС, 22 – які належать бенефіціарам з ЄС.

Водночас станом на час проведення розслідування українські правоохоронці розслідували лише чотири кримінальні провадження за фактами незаконного в’їзду на окуповані території за минулі два роки. Про підозру повідомлено чотирьом особам, їх оголошено у розшук. Згідно з Кримінальним кодексом України, притягнути до відповідальності можна лише капітана та членів команди корабля-порушника, яким загрожує до 5 років ув’язнення. Компанію-оператора, яка керує судном, або судновласника покарати вкрай складно – немає юридичних механізмів.

XS
SM
MD
LG