Доступність посилання

ТОП новини

МЗС засуджує рішення суду у Росії щодо 4 кримчан і вимагає скасування вироку


Фігуранти справи щодо «Хізб ут-Тахрір» у суді російського Ростова-на-Дону, 7 вересня 2016 року
Фігуранти справи щодо «Хізб ут-Тахрір» у суді російського Ростова-на-Дону, 7 вересня 2016 року

Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з рішенням російського суду, яким засуджені громадяни України Руслан Зайтуллаєв, Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов і Нурі Прімов.

Як заявляє міністерство, судовий процес у цій справі є «яскравим свідченням тривалих репресій російської окупаційної влади щодо кримськотатарського народу».

«Безпідставність судового рішення, ігнорування наданих захистом доказів про непричетність наших співвітчизників до терористичної діяльності, здійснення або планування будь-яких насильницьких дій, а також численні кричущі порушення в ході слідства є переконливим доказом того, що українські громадяни стали політичними заручниками агресивної політики Росії проти України», – йдеться у заяві відомства.

МЗС засуджує організований російською владою «черговий судовий фарс» та вимагає від Росії негайного скасування вироку.

Сьогодні суд у російському Ростові-на-Дону засудив севастопольців Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваітова, Нурі Примова і Феррата Сайфуллаєва, за звинуваченням в участі в організації «Хізб ут-Тахрір».

Сайфуллаєву, Ваітову і Примову суд дав по п’ять років позбавлення волі в колонії загального режиму. Зейтуллаєву перекваліфікували злочин з частини 1 статті 205.5 ( «Організація діяльності організації, яка, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнана терористичною») на частину 2 цієї статті, у результаті він отримав термін у вигляді семи років позбавлення волі в колонії загального режиму. Адвокати засуджених вже заявили про наміроскаржити це рішення суду.

Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваітова, Нурі Примова і Ферата Сайфуллаєва заарештували взимку 2015 року за обвинуваченням в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії, що незаконно анексувала Крим. Справа була переведена до військового суду Ростова в червні 2016 року.

XS
SM
MD
LG