Доступність посилання

ТОП новини

Комісія з обрання директора ДБР призначила дату перших тестів для кандидатів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Комісія з проведення конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань та його заступників призначила дати перших тестів для кандидатів. На засіданні 8 вересня члени комісії обрали 1 та 2 жовтня для складання тесту на знання законодавства.

Базу тестування та приміщення надасть Національна агенція державної служби. А сам процес тестування транслюватимуть онлайн на Youtube каналі Кабінету міністрів.

«Групою експертів за підтримки Ради Європи вже підготовлена база тестів, яка включає 19 блоків і 2170 тестів. Усі вони будуть оприлюднені без правильних відповідей до середи 14 вересня на сайті Кабміну, щоб усі змогли підготуватись. Прохідний бал становить 65 і вище. Оскаржити результати кандидати зможуть одразу після їх отримання», – повідомив член комісії за квотою Кабміну Денис Монастирський.

Після тестування на знання законодавства кандидати повинні будуть пройти також тестування загальних здібностей, поліграф та співбесіду.

Серед вимог до кандидатів на посаду директора Державного бюро розслідувань були: вік не менше 35 років, вища юридична освіта, стаж роботи в галузі права не менше 10 років (після здобуття вищої юридичної освіти), досвід роботи на керівних посадах не менше 5 років, володіння державною мовою, відсутність членства у політичній партії.

Посісти посаду директора ДБР чи його заступників виявили бажання 82 людини. З них до участі у конкурсі та складання перших тестів комісія допустила 64 претенденти.

На посаду претендують зокрема виконувач обов’язків прокурора Києва Олег Валендюк, двоє його заступників, заступник міністра освіти і науки України Роман Греба, начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, заступник генерального прокурора України, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, експерт ООН Ірина Ніжинська.

Запуск Державного бюро розслідувань планували на березень, але через зволікання з формуванням конкурсної комісії, що добиратиме керівний склад Бюро, старт очікується не раніше січня 2017 року.

Згідно з законом про ДБР, новий правоохоронний орган розслідуватиме злочини, що були скоєні правоохоронцями, суддями та топ-чиновниками - посадовцями I-III категорій (за винятком справ, підслідних Національному антикорупційному бюро) і перебере на себе функцію досудового слідства від органів прокуратури.

Окрім центрального офісу в Україні працюватимуть 7 територіальних управлінь ДБР, а загальна чисельність персоналу Бюро сягне 1,5 тисячі осіб. Повноваження керівного складу ДБР триватимуть 5 років. Крім того, одна й та сама особа не зможе обіймати ці посади більше двох термінів.

Як повідомила в ефірі телеканалу ICTV заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова, зарплата директора Державного бюро розслідувань становитиме близько 40 тисяч гривень, простого слідчого – близько 22 тисяч гривень.

Вперше про створення Національного бюро розслідувань в Україні заговорили у 1997 році. Згодом, у 2005-2008 роках у парламенті було зареєстровано кілька законопроектів із цього приводу. Проте вони не були підтримані насамперед через суперечки довкола того, кому нова правоохоронна структура має підпорядковуватися і хто призначатиме її керівника.

XS
SM
MD
LG