Доступність посилання

ТОП новини

«Опора» закликає Раду якнайшвидше розглянути подання щодо нового складу ЦВК


Громадянська мережа «Опора» закликає Верховну Раду України якнайшвидше розглянути подання президента України щодо кандидатур до складу ЦВК і ухвалити результативне рішення.

«Якщо парламентські фракції не готові підтримувати всі кандидатури, сумніваються в їхній фаховості чи незалежності, то мають можливість підтримати лише найбільш гідних та запустити процес політичного діалогу з президентом щодо нової якісної пропозиції», – йдеться в заяві.

«Втім, принцип обрання найбільш відповідних потенційним посадам кандидатів не повинен мати популістського чи виключно політичного характеру. Замороження ж ситуації, як і рівень довіри до комісії та інституту виборів сьогодні, також на відповідальності парламенту», – наголошують активісти.

«Опора» вважає неприпустимими спроби пов’язати вирішення цієї проблеми із досягненням широких політичних домовленостей щодо інших кадрових чи законодавчих питань у парламенті, що є «правовим нігілізмом та проявом низьких стандартів депутатської діяльності».

Більшість нинішніх членів ЦВК призначені у 2004 та у 2007 роках, зокрема, голова ЦВК Михайло Охендовський призначений у лютому 2004 року, його заступники – Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна – також у 2004 році.

У червні президент України Петро Порошенко вніс до Ради постанови, якими пропонує звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії, серед яких голова ЦВК Михайло Охендовський і його заступники Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна. Також Порошенко призначити членами Центральної виборчої комісії 11 осіб.

Подання президента у Верховній Раді досі не розглядали. Як заявляв голова Верховної Ради Андрій Парубій, в питанні призначення нового складу ЦВК немає політичного консенсусу.

Верховна Рада України призначає на посади і звільняє з посад членів ЦВК за поданням президента України. У поданні враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп. Кандидатури попередньо обговорюються в депутатських фракціях. До складу ЦВК входять 15 членів комісії. Згідно з чинним законодавством, каденція членів ЦВК становить сім років.

XS
SM
MD
LG