Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі заявили про «нові свідчення» у справі смоленської авіакатастрофи


На місці катастрофи під Смоленськом, архівне фото. Великий хрест поставили на місці, де знайшли тіло Леха Качинського
На місці катастрофи під Смоленськом, архівне фото. Великий хрест поставили на місці, де знайшли тіло Леха Качинського

У Польщі заявили, що здобули «нові свідчення» у справі авіакатастрофи польського урядового літака під Смоленськом у Росії 2010 року, внаслідок якої загинули тодішній президент країни Лех Качинський і десятки представників керівництва, політичних і суспільних кіл країни.

Як заявив в ефірі телеканалу TVP Info голова підкомісії Сейму (нижньої палати парламенту Польщі) з розслідування обставин катастрофи Вацлав Берчинський, польська контррозвідка, Агентство внутрішньої безпеки, передала підкомісії ці нові свідчення, серед них і запис із диспетчерської вежі аеропорту Смоленська.

Як стверджує Берчинський, цей аудіозапис відрізняється від усіх, що були досі в матеріалах справи, і по суті суперечить їм. За його словами, йдеться про запис розмов між самими диспетчерами, і з нього, як каже Берчинський, випливає, що диспетчери могли ввести в оману екіпаж польського президентського літака, подавши йому хибні дані про відстань до початку злітної смуги.

За словами керівника підкомісії, вона збереться на засідання у вівторок, а в четвер її члени виступлять із прес-конференцією.

Наразі не ясно, які саме записи мав на увазі польський парламентар.

У Росії Міждержавний авіаційний комітет, що розслідував катастрофу, ще 18 січня 2011 року оприлюднив розшифровки всіх записів переговорів присутніх у пункті керування польотами.

Літак із президентом Польщі Лехом Качинським і десятками посадовців і громадських діячів, що прямували на вшанування пам’яті поляків, убитих радянськими спецслужбами 1940 року біля села Катинь Смоленської області, розбився 10 квітня 2010 року при заході на посадку на військовий аеродром у Смоленську. Загинули всі 96 людей, що були в ньому.

За даними розслідування, хоча в управлінні польотом російською стороною теж були недоліки, причиною катастрофи стали дії польського екіпажу, який намагався здійснити посадку в густому тумані на аеродромі, не пристосованому для таких посадок, і всупереч інформації керівників польотів про непридатні для посадки умови не ухвалив вчасного рішення йти на запасний аеродром. Зокрема, за результатами розслідування, екіпаж ішов на посадку з надто високою швидкістю зниження і знизився нижче від мінімально припустимої висоти. Відтак літак став збивати дерева за лічені метри від землі і при спробі аварійно набрати висоту з уже відламаною частиною крила перевернувся догори дном і впав.

У Польщі цих результатів не визнали і досі ведуть власне розслідування, вважаючи, що йдеться не про непрофесійні дії екіпажу, а про «теракт».

У Польщі, зокрема й серед членів парламенту, уряду й інших органів влади, широко розповсюджені «теорії змови», згідно з якими Росія нібито свідомо мала на меті знищити президента Польщі і штучно влаштувала катастрофу. Особливо палкі прихильники таких теорій стверджують, що й густий туман у момент катастрофи був створений штучно, а жертв її, що нібито залишилися живими, «добивали вже на землі».

XS
SM
MD
LG