Доступність посилання

ТОП новини

МЗС повідомило Росії про позов щодо порушень морського права


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України офіційно надіслало Міністерству закордонних справ Росії повідомлення про позов щодо порушень морського права.

Як ідеться у заяві відомства, Росія продовжує вчиняти незаконні дії в межах морських зон України, тому Київ змушений звернутись до арбітражу відповідно до положень Конвенції ООН з морського права 1982 року.

«Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави і зобов’язати Росію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення і гарантії їх неповторення і відшкодувати Україні всі завдані Росією збитки», – зазначають у міністерстві.

Російська сторона цю заяву не коментувала.

Раніше сьогодні президент України Петро Порошенко доручив МЗС подати відповідний позов про порушення арбітражного провадження проти Москви.

Україна подала низку позовів проти Росії до Європейського суду з прав людини: один – за фактом захоплення контролю Росією над Кримським півостровом та подіями, які відбулися пізніше на сході України і стосуються порушень прав людини, другий – щодо незаконного вивезення дітей-сиріт із Луганщини (з окупованого міста Сніжне) на територію Росії.

Також ще одне провадження у справах «Україна проти Росії» Європейський суд із прав людини відкрив за фактом порушення прав лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та його сина Хайсера Джемілєва.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG