Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Франції заявив про необхідність політичних поступок Києва паралельно з нормалізацією безпеки


Жан-Марк Еро під час перебування в Києві, 14 вересня 2016 року
Жан-Марк Еро під час перебування в Києві, 14 вересня 2016 року

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро, який перебуває з візитом у Києві, заявив про необхідність для України йти на політичні кроки за мінськими угодами паралельно зі здійсненням безпекових кроків, а не після них, як наполягає Київ.

«Зараз ми закладаємо фундамент. Ідеться про припинення вогню, звичайно, про відведення військ у трьох пілотних зонах… До цього також додається законопроект про місцеві вибори на Донбасі, а також про «особливий статус», – сказав він на спільній прес-конференції з міністрами закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, який теж перебуває в Києві, і України Павлом Клімкіним.

Як сказав Еро, розведення військ у трьох місцях лінії контакту має стати першим етапом, який нині вже реалізується, а відразу за цим має піти ухвалення Києвом законів щодо окупованих частин Донбасу, вже після чого має настати відведення і збереження під контролем важких озброєнь чи забезпечення доступу спостерігачів до окупованих територій Донбасу.

«Третім етапом буде затвердження Верховною Радою дати проведення виборів, завершення конституційної реформи, ухвалення законів про амністію, одночасно і паралельно розведення військ по всій лінії фронту, створення нових пропускних пунктів, звільнення заручників, закінчення виведення військ і повний доступ до кордону», – сказав французький міністр, як наводить його слова агентство «Інтерфакс-Україна».

Еро окремо наголосив, що ухвалення закону про проведення місцевих виборів на Донбасі і надання окупованим територіям «особливого статусу» є важливою політичною умовою у виконанні мінських домовленостей.

У вівторок, напередодні прибуття до Києва, Штайнмаєр також дав знати, що однією з цілей візиту буде домогтися від Києва поступок і компромісів у «мінському процесі».

Того ж дня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва пропонує розробити «паралельну дорожню карту» виконання мінських домовленостей про врегулювання на сході України, щоб кожен крок у зміцненні режиму безпеки супроводжувався кроком у просуванні політичних реформ. За його словами, при цьому перш за все має йтися про ті законопроекти, які Київ зобов’язався розробити і ухвалити.

«Особливим статусом» називають особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, що мають статус окупованих. Закон про такий порядок, ухвалений іще восени 2014 року, стосується тільки діяльності органів місцевого самоврядування, що будуть обрані на місцевих виборах на цих територіях, що будуть призначені Верховною Радою України і відбудуться за українським законодавством і за стандартами ОБСЄ. При цьому в Києві наголошують, що цей особливий тимчасовий порядок самоврядування не передбачає ніяких особливих статусів для самих окупованих територій.

Україна твердо стоїть на позиції, що такі політичні елементи мінських домовленостей, як місцеві вибори на окупованих частинах Донбасу за українським законодавством чи надання «амністії» (непритягнення до кримінальної відповідальності) щодо тих бойовиків, хто не вчинив тяжких злочинів, неможливо виконувати до повного виконання безпекового компонента. Зокрема, це неможливо до виведення з території України російських військ і найманців та бойової техніки і за нинішньої повної непідконтрольності українсько-російського кордону в регіоні, який, як наполягає Київ, має взяти під контроль спеціальна міжнародна поліційна місія.

Москва ж, яка взагалі не визнає присутності своїх військ, найманців і бойової техніки в регіоні і всього свого воєнного втручання на Донбасі, заявляє, що місцеві вибори необхідні якнайшвидше, щоб легітимізувати ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

XS
SM
MD
LG