Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають Обаму помилувати Сноудена


Едвард Сноуден (архівне фото)
Едвард Сноуден (архівне фото)

Правозахисні групи закликають президента США Барака Обаму ще до завершення його каденції в січні помилувати звинуваченого в розголошенні державної таємниці колишнього співробітника американської розвідки Едварда Сноудена.

Американський союз громадянських свобод, Amnesty International, Human Rights Watch 14 вересня оприлюднили онлайн-петицію з клопотанням про помилування Сноудена, який живе у вигнанні в Росії.

«Існує думка, що дії Сноудена спонукали до безпрецедентних дебатів про належні межі державного нагляду, а також призвели до широкого реформування як у законодавстві, так і в технологіях, які захищають американців і людей по всьому світу», – заявив виконавчий директор Американського союзу громадянських свобод Ентоні Ромеро.

Сноуден каже, що сам не просив про помилування. Він не вірить, що може отримати справедливий суд у Сполучених Штатах, бо ухвалений 1917 року Акт про шпигунство не дозволяє йому пояснити присяжним причини, що змусили його оприлюднити секретні дані.

«Цей закон часів Першої світової війни не розрізняє тих, хто вільно дає важливу інформацію для журналістів в інтересах супільства, й шпигунів, які продають його чужій владі», – наполягає Сноуден.

У липні 2016 року Білий дім відхилив петицію про помилування Сноудена.

Сноуден з серпня 2013 року живе в добровільному вигнанні в Росії. У період роботи за контрактом в Агентстві національної безпеки США він викрав тисячі секретних документів і в червні 2013 року надав їх у розпорядження кількох засобів масової інформації. Сполучені Штати вимагають видачі Едварда Сноудена, бо звинувачують його у шпигунстві та інших злочинах.

XS
SM
MD
LG