Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині заявили про потребу запрошувати працівників з України та інших сусідніх держав


Міністр економіки Угорщини Мігай Варґа заявив, що уряд має спростити процедуру видачі дозволів на працевлаштування громадянам сусідніх держав, які не є членами ЄС, як-от України.

Як сказав він в інтерв’ю часописові Heti válasz, в Угорщині відчувається гострий дефіцит трудових кадрів (щонайменше 50 тисяч вакансій).

За його словами, перевагу потрібно надавати тим, хто поділяє морально-етичні та культурно-історичні цінності угорців, інформує кореспондент Радіо Свобода.

Міністр навів як приклад гнучкий підхід у цьому питанні влади Чехії, де нині офіційно працює 200–220 тисяч українців, і Польщі (близько 2 мільйонів громадян України). За різними оцінками, лише з Угорщини, населення якої становить менше ніж 10 мільйонів, майже 600 тисяч громадян, переважно молодь, виїхали на заробітки у Західну Європу.

Згідно з дослідженням компанії Manpower Group за минулий рік, в Угорщині найбільше бракує водіїв, інженерів, бухгалтерів, хронічно не вистачає медпрацівників, зокрема, 300 дільниць залишилися без практичних сімейних лікарів, або ж близько 300 тисяч пацієнтів не мають свого терапевта.

Також відчувається гостра нестача програмістів, хоча ця категорія є найбільш високооплачуваною, зазначають топ-менеджери місцевих ІТ-компаній, бо йдеться про велику питому вагу цих підприємств у формуванні угорського ВВП і ризик втрати іноземних інвестицій.

Для легального працевлаштування в Угорщині, як і в інших країнах ЄС, громадянам країн-не членів Євросоюзу, як правило, треба отримати дозвіл на право такого працевлаштування, а потім звертатися з проханням про довготермінову візу чи дозвіл на мешкання з цією метою.

XS
SM
MD
LG