Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: домовилися з Латвією узгодити повернення конфіскованих Ригою коштів українських екс-чиновників


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України заявляє про домовленість з Латвією узгодити подальші кроки щодо повернення в Україну конфіскованих Ригою коштів українських колишніх високопосадовців.

Як повідомляє прес-служба ГПУ, 15 вересня під час візиту до Латвії заступник генпрокурора Євгеній Єнін зустрівся з генпрокурором Латвії Еріксом Калнмейерсом, його першим заступником Арвідсом Калниньшем і главою Служби запобігання легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, Вієстурсом Буркансом.

«Сторони домовились узгодити подальші заходи у рамках національних правових систем, необхідні для повернення в Україну конфіскованих Латвією злочинних статків українських екс-високопосадовців», – повідомляє Генпрокуратура.

За словами Єніна, українські правоохоронці надіслали до компетентних органів Латвії низку запитів про правову допомогу у кримінальних провадженнях щодо колишнього керівництва України та його оточення.

«Їх виконання має ключове значення для прогресу слідства і, як наслідок, покарання винних та повернення розкрадених державних коштів», – наголосив заступник генпрокурора.

Напередодні стало відомо передачу 50 мільйонів євро, які пов’язані з українськими екс-чиновниками, в бюджет Латвії.

Як повідомив Радіо Свобода латвійський журналіст Матис Арніканс, реквізувати 50 мільйонів євро в бюджет Латвії вдалося завдяки трьом судовим рішенням.

За словами латвійського журналіста, по кожному банку, де зберігалися кошти, було ухвалене окреме судове рішення. Левова частка грошей, 45 з 50 мільйонів, були на рахунках в латвійській філії українського «Приватбанку», решта – в банках «ABLV» і «Regionala Investiciju Banka». Рахунки в останньому були, за даними журналіста, пов’язані із компаніями Сергія Курченка. Решта грошей, знову ж таки, за даними джерел, пов’язані також із Сергієм Арбузовим, екс-віце-прем’єр-міністром і Юрієм Іванющенком, екс-народним депутатом від Партії Регіонів. Втім жоден з них не є підозрюваним у справі.

45 мільйонів євро були відправлені з «Приватбанку» до державного бюджету Республіки Латвія. Певна кількість грошей досі перебуває під арештом.

У вересні 2014 року стало відомо про існування можливих рахунків колишніх українських високопосадовців в Латвії.

XS
SM
MD
LG