Доступність посилання

ТОП новини

На акції солідарності у Києві нагадали про переслідування журналіста Семени у Криму


Акція солідарності журналістів, Київ, 16 вересня 2016 року
Акція солідарності журналістів, Київ, 16 вересня 2016 року

У Києві 16 вересня відбулася акція пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналіст. Її учасники нагадали і про переслідування в анексованому Криму українських журналістів, зокрема, Миколи Семени.

Активісти виклали під стелою на майдані Незалежності аркуші паперу з чорним силуетом у середині і написом: «Спочатку було слово» і запалили свічки. Також організатори акції підготували і роздавали листівки з інформацією про переслідування журналіста Миколи Семени в окупованому Криму.

«16 вересня – це привід привернути увагу до їхнього (журналістів на окупованих територіях – ред.) сьогоднішнього життя. Якщо говорити про стан свободи слова у Криму, то вона скорочується до рівня тюремної камери. І все більше і більше людей опиняються під загрозою потрапити фізично у цю камеру. Серед них – кримський журналіст Микола Семена», – зазначила правозахисниця, координатор громадської ініціативи «Євромайдан-SOS» Олександра Матвійчук.

Навесні в Криму пройшли масові обшуки, у тому числі й серед незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з сайтом проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії». Проти автора Радіо Свобода Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуванням громадян України в анексованому Росією Криму, зокрема, журналіста Миколи Семени і закликало припинити тиск на журналіста.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG