Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко зустрівся зі звільненими з полону бойовиків Жемчуговим і Супруном


Володимир Жемчугов (у центрі кадру)
Володимир Жемчугов (у центрі кадру)

Президент України Петро Порошенко зустрівся увечері 17 вересня зі звільненими з полону підтримуваних Росією сепаратистів громадянами України – Володимиром Жемчуговим і Юрієм Супруном. Як інформує офіційний сайт глави держави, зустріч відбулася в Науково-практичному центрі профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами, куди колишніх заручників доставили для лікування та реабілітації.

Глава держави зауважив, що в полоні Володимиру Жемчугову постійно говорили про те, що Україна про нього забула, що за нього не ведеться боротьба. «Я хотів би, щоб зараз почув весь світ – ми своїх не кидаємо», – сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що Юрій Супрун є працівником міжнародної організації, але бойовики не зважали на мандат ООН, який мав цей громадянин України.

«Ми повинні продовжити роботу, і 45 заручників, про місцезнаходження яких нам відомо, щоб ми зробили все можливе, аби якнайшвидше повернути додому», – сказав президент, звертаючись до українських представників у Тристоронній контактній групі, зокрема, до Ірини Геращенко.

Володимир Жемчугов подякував усім, хто боровся за його звільнення.

«Я людина родом із Донбасу, я росіянин за національністю, виріс на Донбасі, колишній шахтар. Але так сталося, що я став думати інакше, ніж люди на Донбасі, яких на сьогоднішній день просто обдурили, розповідаючи про те, що тут фашисти, нацисти», – сказав Жемчугов.

«Я і такі як я патріоти України в окупації стали до боротьби проти підлої російської окупації. Ми не побоялися боротись проти російських окупантів та українських зрадників, які стали на сторону окупаційного режиму», – додав він.

Володимир Жемчугов наголосив, що вірить у перемогу України і що його рідне місто Красний Луч звільнять від російських окупантів.

Звільнених зустрічала та супроводжувала перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена Президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

9 вересня представник України у Тристоронньої контактної групи Леонід Кучма висловив сподівання, що черговий обмін полоненими між українською стороною і сепаратистами, які контролюють частину Донбасу, відбудеться найближчим часом.

Раніше речниця Кучми Дарка Оліфер заявила, що наступне засідання Контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі заплановане на 21 вересня. За її словами, основне питання, яке розглядатимуть на цьому засіданні, – звільнення заручників.

Як заявила напередодні віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, за уточненими даними СБУ, в полоні бойовиків на окупованих територіях перебуває 115 громадян України, майже половина з яких військові. Також, за її даними, ще 498 людей вважаються зниклими безвісти.

Звільнення полонених є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG