Доступність посилання

ТОП новини

Влада перебільшує цифру звільнених з в’язниць за «законом Савченко» – Старенький


Сергій Старенький
Сергій Старенький

Колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький каже, що високопосадовці перебільшують цифри звільнених з тюрем людей за «законом Савченко».

«На перше вересня з виправних колоній звільнено 5948 людей, зі слідчих ізоляторів 963. А ось ці різні цифри, що наводять найвищі посадовці, говорить, що влада схаменулася і намагається досягти якихось політичних цілей, лякаючи людей, що вже десятки тисяч вийшли на волю», – зазначив Старенький в ефірі Радіо Свобода.

Він виступає за скасування «закону Савченко», оскільки вважає, що закон не виконав поставлених завдань.

«Під час його ухвалення хотіли розвантажити слідчі ізолятори. Насправді статистика говорить про інше. Через півроку після застосування цього закону кількість людей у слідчих ізоляторах скоротилася всього

на1,5% », – стверджує Старенький.

За його словами, нині у СІЗО країни перебуває близько 12 тисяч людей, ще понад 60 тисяч у виправних колоніях.

Згідно зі статистикою, оприлюдненою міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим 20 вересня, з місць ув’язнення за «законом Савченко» звільнили вже 8 тисяч 200 людей і цього року мають звільнити ще 34 тисячі. Раніше прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив агенції «Інтерфакс», що цей закон дав можливість вийти на волю десяткам тисяч злочинців, тому уряд виступає за зміну чи скасування «закону Савченко».

У грудні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон «Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення у строк покарання», згідно з яким суди зобов’язані враховувати засудженим кожен день, проведений у СІЗО, як два дні відбування покарання. Одним із авторів цього закону була Надія Савченко.

XS
SM
MD
LG