Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан підписав мирну угоду з угрупованням бойовиків


Ґульбеддін Хекматіяр
Ґульбеддін Хекматіяр

Уряд Афганістану підписав мирну угоду з угрупованням бойовиків «Хезб-е-Ісламі». Лідер цього угруповання Ґульбеддін Хекматіяр вважається одним із найрадикальніших афганських польових командирів.

Угода, яку було підписано 22 вересня на церемонії в офісі Вищої ради миру в Кабулі, буде реалізована після того, як її офіційно підпишуть президент Ашраф Гані і Ґульбеддін Хекматіяр.

За даними афганських ЗМІ, угода передбачає амністію для Хекматіяра за минулі злочини і звільнення декого з ув’язнених членів угруповання.

Уряд також погодився домагатися скасування міжнародних санкцій щодо Хекматіяра.

Переговори між афганським урядом і делегацією «Хезб-е-Ісламі» розпочалися 17 березня.

Досягнення угоди з афганськими ісламістами знаменує прорив для президента Афганістану Ашрафа Гані, який досі не мав значних здобутків для встановлення миру в країні.

Афганська рада миру була заснована екс-президентом Хамідом Карзаєм для налагодження діалогу з радикальними ісламськими угрупованнями.

З 2001 року, після початку очолюваної США міжнародної операції в Афганістані, угруповання «Хезб-е-Ісламі» здійснило кілька нападів проти американських і афганських військових, в результаті яких були людські жертви.

Правозахисники висловлювали стурбованість із приводу давніх звинувачень у порушенні прав людини на адресу Хекматіяра, якого вважають відповідальним за злочини, скоєні під час громадянської війни у 1990-і роки.

XS
SM
MD
LG