Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про Нацкомісію з енергетики і комунальних послуг


Верховна Рада ухвалила закон про Національну комісію, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. За ухвалення законопроекту №2966-д проголосували 250 депутатів за мінімально необхідних 226

Як зазначається у пояснювальній записці, ухвалення закону сприятиме зміцненню позицій незалежності органу державного регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, а також виконанню Україною своїх зобов’язань перед Енергетичним співтовариством.

Закон передбачає, що рішення регулятора не підлягають погодженню органами державної влади, проте ці рішення можуть бути оскаржені в суді.

Документ також передбачає, що члени комісії, інші посадові особи діють незалежно від приватних інтересів – вони не мають права бути власниками корпоративних прав будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідно до закону, головою або членом комісії може бути громадянин України, який має повну вищу освіту, досвід роботи у сферах енергетики або комунальних послуг не менше двох років, але не може бути призначена на посаду члена комісії особа, яка є членом політичної партії, є членом органів управління суб’єктів природних монополій або суб’єктів господарювання на суміжних ринках у сферах енергетики та комунальних послуг, володіє прямо або опосередковано підприємствами, не подала декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік або не пройшла спеціальну перевірку.

До складу комісії входять сім членів, у тому числі голова. Призначаються вони на посаду за результатами відкритого конкурсу.

Нині усіх членів Нацкомісії призначає президент України. Зараз Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, є державним колегіальним органом, є підпорядкованим президентові і підзвітним Верховній Раді. Нацкомісія, серед іншого, встановлює тарифи на електричну енергію, газ.

XS
SM
MD
LG