Доступність посилання

ТОП новини

Марчук: сьогодні починається робота щодо відведення сил і озброєнь на трьох ділянках на Донбасі


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Представник України у підгрупі з питань безпеки Контактної групи Євген Марчук заявляє, що сьогодні розпочинаються підготовчі роботи для відведення сил і озброєнь на трьох ділянках на Донбасі, визначених 21 вересня у рамковій угоді.

«По суті, угода починає нову якість. Якщо вона піде вдало, це починається фактично нова якість – відвід військових підрозділів від лінії зіткнення. Ясна річ, що головна мета – це вийти на відведення на всій лінії. Щодо трьох ділянок уже відсьогодні розпочинається робота», –сказав на брифінгу в кулуарах Верховної Ради.

За словами Марчука, 5 жовтня продовжиться робота щодо погодження відведення озброєння та військових підрозділів на інших чотирьох ділянках.

Досягнута у Мінську 21 вересня домовленість про відведення військ і озброєння стосується трьох ділянок: Станиці Луганської, Золотого і Петрівського. Документ підписали представники України і Росії, а також парафували представники окремих районів Донецької та Луганської областей.

Відповідно до угоди, сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках. У документі також зазначається, що розведення сил і озброєння здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше ніж 2 кілометри в ширину і 2 кілометри в глибину.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, у раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

В ОБСЄ також зазначали, що для забезпечення режиму припинення вогню на Донбасі необхідна більша відстань між українськими військовими й незаконними збройними формуваннями.

XS
SM
MD
LG