Доступність посилання

ТОП новини

Боснійські серби на референдумі проголосували за святкування 9 січня Дня Республіки Сербської 


Активісти на вулиці в місті Пале святкують результати референдуму про День Республіки Сербської, Боснія і Герцоговина, 25 вересня 2016 року
Активісти на вулиці в місті Пале святкують результати референдуму про День Республіки Сербської, Боснія і Герцоговина, 25 вересня 2016 року

У Республіці Сербській всупереч рішенню Конституційного суду Боснії і Герцеговини у неділю під посиленою охороною відбувся референдум про святкування Дня Республіки Сербської 9 січня.

Згідно з попередніми даними, понад 99% виборців висловилися за підтримку святкування Дня республіки. Цього дня 1992 року, незадовго до початку бойових дій в Боснії, була ухвалена «Декларація про проголошення Республіки сербського народу Боснії і Герцеговини». Боснійські мусульмани і хорвати вважають це свято антиконституційним і дискримінаційним.

У Республіці Сербській зареєстровано близько 1,2 мільйона громадян з правом голосу. Явка перевищила 55%. За кордоном проголосували понад 6 тисяч громадян. Голосування пройшло в представництвах Республіки Сербської в Сербії, Німеччини, Австрії, Росії та Бельгії. За даними влади Республіки Сербської, голосування пройшло без інцидентів.

Опоненти лідерів боснійських сербів назвали референдум кроком в бік розпаду країни, порушення її правового поля і посилення міжетнічного протистояння. Критики припускають, що нинішнім референдумом готується ґрунт для нового плебісциту щодо ймовірності відокремлення Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини.

Західні країни засудили будь-які дії, спрямовані на роз’єднання країни.

Боснійські серби стверджують, що Росія висловила їм повну підтримку в питанні проведення референдуму під час недавнього візиту в Москву президента Республіки Сербської Мілорада Додика. Тим часом російська влада в останні тижні не поширила жодних заяв про події на Балканах. В повідомленні Кремля про візит Додика в Москву не було інформації про референдум, проведення якого засудили західні країни.

XS
SM
MD
LG