Доступність посилання

ТОП новини

Bellingcat: Росія підтвердила неправдивість своєї попередньої заяви щодо «Боїнга-777»


У групі журналістських розслідувань Bellingcat заявляють, що нові дані Міністерства оборони Росії щодо збиття «Боїнга-777» на Донбасу суперечать раніше представленим даним.

«21 липня 2014 року російське Міноборони заявило, що російськими засобами контролю повітряної обстановки зафіксований набір висоти літаком українських ВПС, ймовірно Су-25, у напрямку малайзійського« Боїнга-777 ». Відстань літака Су-25 від «Боїнга-777» становила від 3 до 5 кілометрів. Сьогодні на прес-конференції була викладена зовсім інша версія. Російське Міноборони не згадувало Су-25. За їх словами, виявилося, що біля MH17 не було взагалі ніяких літаків або будь-яких інших об’єктів», – зазначають у Bellingcat.

«Тепер вже цілком зрозуміло, що 21 липня 2014 року Міністерство оборони Росії представило громадськості явно сфабриковані свідчення і заяви. Про це свідчать й нові дані, представлені самим Міноборони», – наголошують розслідувачі.

26 вересня Москва оприлюднила, як заявляють російські чиновники, знімки радарів, які показують, що «Боїнг-777» компанії Malaysia Airlines був збитий з території, яка не була під контролем підтримуваних Росією сепаратистів. За повідомленням російської сторони, вони поділяться своєю інформацію з представниками міжнародного слідства авіакатастрофи на Донбасі.

Заява Міністерства оборони Росії з’явилася за два дні до того, як команда розслідувачів на чолі з Нідерландами, має оприлюдни звіт щодо того, звідки саме була запущена ракета, яка влучила у пасажирський «Боїнг-777».

17 липня 2014 року біля міста Торез Донецької області із зенітно-ракетного комплексу «Бук» був збитий літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама до Куала-Лумпура. Всі 298 людей на борту, серед яких 80 – діти, загинули.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають. Остаточної крапки в розслідуванні збиття літака досі не поставлено.

XS
SM
MD
LG