Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ізраїлю заявив про причетність «членів ОУН» до Голокосту


Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін і президент України Петро Порошенко, Верховна Рада України, 27 вересня 2016 року
Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін і президент України Петро Порошенко, Верховна Рада України, 27 вересня 2016 року

Українці, а особливо члени ОУН, причетні до масового вбивства і переслідування євреїв в роки Другої світової війни – так у вівторок на парламентських слуханнях у Верховній Раді, присвячених 75-й річниці трагедії в Бабиному Яру, заявив президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін.

«Близько півтора мільйона євреїв були вбиті на території сучасної України під час Другої світової війни в Бабиному Яру і багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів і ровів, зіштовхували в братські могили. Багато пособників злочину були українцями. І серед них особливо виділялися члени ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям. Справедливо і те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу, ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчала», – сказав Рівлін.

Він додав, що відносини між українським і єврейським народами сьогодні спрямовані в майбутнє, але «ми не можемо допустити, щоб історія як з її страшними, так і з її хорошими подіями забулася».

Президент України Петро Порошенко, керівництво парламенту і народні депутати, присутні у сесійній залі, не висловили публічної реакції на ці слова, відразу, як вони прозвучали.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир Вятрович назвав слова президента Ізраїлю міфом, поширеним з радянського минулого.

«На жаль, президент Ізраїлю у своєму виступі в українському парламенті повторив радянський міф про участь ОУН в Голокості. Вшанування жертв Бабиного Яру було б більш щирим без використання міфів тих, хто стирали пам’ять про них», – написав Вятрович.

Президент Держави Ізраїль прибув до України з візитом для участі в 75-х роковинах жертв розстрілів у Бабиному Яру.

Восени 1941 року в порізаному яром урочищі на околиці окупованого нацистами Києва був здійснений один із найтяжчих злочинів XX століття. Розстріл 33 771 єврея протягом двох днів у Бабиному Ярі став одним із перших прикладів масових убивств, до яких вдавалися нацисти в намаганні винищити євреїв.

XS
SM
MD
LG