Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний трибунал у справі MH17 є малоймовірним, суд можливий в одній з країн – експерт


Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Політичний експерт Володимир Фесенко вважає, що судовий процес у справі про збиття малайзійського «Боїнга» над Донбасом, найімовірніше, відбудеться в одній з країн, громадяни якої загинули у цій катастрофі. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, такий сценарій розглядається ще з минулого року, а ось створення міжнародного трибуналу є малоймовірним.

«Варіант зі створенням трибуналу під егідою ООН, на жаль, не реалізується. Він буде блокуватися Росією. Варіант з кримінальним судом теж, на жаль, не запрацює. Росія не підпадає під юрисдикцію, і ми тут теж не повністю причетні. Тому якщо проявлять ініціативу або Нідерланди, або Малайзія, а можливо, Австралія, тоді буде шанс на судовий вирок», – зазначив Фесенко.

На думку політолога, чи вдасться покарати конкретних винних у цьому вбивстві, залежить від поведінки керівництва Росії. Українська ж дипломатія, вважає Фесенко, робить все необхідне.

«Потрібна активна дипломатична робота, і наскільки я розумію, така робота ведеться. Якщо подивитися, з ким президент Порошенко зустрічався за останні півтора року, – це керівники Австралії, Малайзії, Нідерландів, і на цих зустрічах обов’язково обговорювалося покарання винних у цій трагедії. Українська дипломатія працює, але не все тут залежить від нас, на жаль», – сказав Фесенко.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що оприлюднена 28 вересня в Нідерландах доповідь про попередні результати розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» на Донбасі у 2014 році вказує на безпосередню причетність Росії до катастрофи.

Міжнародна Спільна слідча група (JIT), яка розслідує збиття літака, дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайський поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України. Як мовиться в доповіді, слідству відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука». Водночас представники слідчої групи заявляють, що на даний час не можуть говорити про причетність Росії як держави до збиття «Боїнга».

XS
SM
MD
LG