Доступність посилання

ТОП новини

У Києві представили роботи фіналістів конкурсу на створення парку «Бабин Яр – Дорогожицький некрополь»


У Києві представили роботи фіналістів міжнародного архітектурного конкурсу на створення меморіального парку «Бабин Яр – Дорогожицький некрополь».

Як повідомив історик, член експертної комісії Віталій Нахманович, на конкурсі зареєстровані понад вісімдесят митців і колективів з тридцяти країн світу, які презентували 32 проекти. Міжнародне журі визначило сім проектів-фіналістів, з яких буде обрано найкращий проект.

Завдання конкурсу – чітко виокремити та оформити належним чином той простір у парку «Бабин Яр – Дорогожичі», куди можна буде прийти і вшанувати людей, яких розстріляли нацисти у час окупації Києва у 1941–1943 роках. При цьому меморіальний комплекс має уособити вшанування пам’яті жертв як Голокосту, так і інших трагедій, що відбувались на його території після Другої світової війни, зауважує Нахманович.

«Представники різних спільнот – євреї, роми, українці – приходять до «своїх» пам’ятників і вклоняються «своїм» жертвам. Створення меморіального парку, який би охопив і Бабин Яр, і історичний некрополь довкола, для людей, які не включені у «війну пам’яті», такий парк зробив би цю місцевість зрозумілою – люди б розуміли, куди вони приходять і що тут відбувалось», – зазначив Нахманович.

Наразі у Бабиному Яру встановлені близько сорока пам’ятних знаків, які «розпорошені» по всій території парку, каже експерт.

Міжнародний архітектурний конкурс ініціював благодійний фонд «Українсько-єврейська зустріч» (Канада) за підтримки українського уряду і Київської міської держадміністрації. Конкурс – один із заходів до вшанування 75-х роковин подій Бабиного Яру.

Восени 1941 року в порізаному яром урочищі на околиці окупованого нацистами Києва був здійснений один із найтяжчих злочинів XX століття. Розстріл 33 771 єврея протягом двох днів у Бабиному Ярі став одним із перших прикладів масових убивств, до яких вдавалися нацисти в спробі винищити євреїв.

XS
SM
MD
LG