Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявила, що продовжить у Сирії удари по супротивниках режиму


В оточеній «повстанській» частині Алеппо рятувальники дістають із-під руїн тіло дівчинки під плач її батька, фото 27 вересня 2016 року
В оточеній «повстанській» частині Алеппо рятувальники дістають із-під руїн тіло дівчинки під плач її батька, фото 27 вересня 2016 року

Росія заявила, що продовжить у Сирії свої повітряні удари по супротивниках режиму президента Башара аль-Асада, і відкинула заклики США припинити насильство.

Як заявив речник Кремля Дмитро Песков, «боротьба з терористами триває і буде тривати».

Раніше в четвер заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков назвав останні заяви США щодо Сирії «де-факто підтримкою терористів» і «емоційним зривом». Він також додав, що Москва пропонує лише 48-годинну «гуманітарну паузу» в місті Алеппо, назвавши семиденне перемир’я, пропоноване США, «неприйнятним» для Росії.

Таку реакцію Москви викликали слова речника Держдепартаменту Джон Кербі, який заявив у середу, що Москва має зупинити насильство у Сирії, бо екстремісти звідти можуть почати напади «на російські інтереси, можливо навіть, на російські міста». Кербі також додав тоді, що США можуть розірвати всю співпрацю з Росією щодо Сирії, якщо Москва і її союзник – сирійський режим – негайно не припинять наступу на непідконтрольну їм частину міста Алеппо.

Попри глибокі розбіжності, США й Росія намагалися піти на співпрацю в боротьби проти тих угруповань, які обидві сторони визнають терористичними.

Раніше цього місяця зірвалося перемир’я, про яке домовлялися Вашингтон і Москва в рамках такої співпраці і яке не стосувалося дій проти угруповань, визнаних терористичними. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину міста Алеппо, яку контролюють супротивники режиму і в якій перебувають також сотні тисяч цивільних мешканців.

При цьому в Сирії і проти режиму, і проти екстремістського угруповання «Ісламська держава» спільно воюють і сили відносно поміркованої опозиції, і джигадистські угруповання на кшталт «Джабгат Фатах аш-Шам», відомого також за колишньою назвою «Джабгат ан-Нусра», що, як і «Ісламська держава», визнані терористичними і у Вашингтоні, і в Москві.

Росія вступила у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада офіційно з метою боротьби проти «Ісламської держави», на практиці ж більшість своїх ударів здійснює по силах інших супротивників режиму, зокрема й тих, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG