Доступність посилання

ТОП новини

У Росії порушили справу щодо низки лідерів «Правого сектора»


Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно низки лідерів «Правого сектора».

Як повідомляє прес-служба комітету, йдеться про розслідування справи проти Дмитра Яроша, Андрія Тарасенка, Андрія Стемпіцького, Валерія Воронова, Артема Скоропадського та інших осіб за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 282.2 Кримінального кодексу Росії – діяльність екстремістської організації.

«Встановлено, що створений Дмитром Ярошем у 2013 році «Правий сектор» узяв за основу погляди радикального українського націоналізму, підкресленої русофобії і фашизму, при цьому метою організації стало «надання збройним шляхом опору московській агресії», а по суті, виправдання застосування насильства з політичних, расових, національних та релігійних мотивів», – мовиться у повідомленні.

У Слідчому комітеті Росії зазначають, що «в період не пізніше від 2014 року і досі керівником і активістами організації «Правий сектор» постійно систематично плануються і скоюються злочини, спрямовані проти Росії, її громадян і дипломатичних установ на території України, а також щодо російськомовного мирного населення».

У січні 2015 року Міністерство юстиції Росії внесло до списку заборонених на території країни 5 українських організацій, серед яких «Правий сектор», «УНА-УНСО» та «УПА».

У 2014 році Слідчий комітет Росії порушив кримінальні справи щодо керівників організацій «Правий сектор» Дмитра Яроша і «Братство» Дмитра Корчинського через буцімто їхні публічні заклики до збройної боротьби з Росією.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG