Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: суд встановив адміннагляд над Хайсером Джемілєвим на 3 роки


Микола Полозов
Микола Полозов

Російський суд встановив адміністративний нагляд на три роки над Хайсером Джемілєвим, сином лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, повідомляє адвокат Микола Полозов.

За його словами, це рішення було ухвалене ще 15 вересня.

«Стало відомо, що за «таємний суд» пройшов над Хайсером Джемілєвим у середині вересня. Йому встановили адміністративний нагляд на 3 роки», – написав Полозов у Facebook після відвідання свого підзахисного в російській Астрахані.

Згідно з рішенням, Хайсеру Джемілєву заборонено залишати межі анексованого Криму, перебувати за межами місця проживання в Бахчисараї з 22-х до 6-ї години ранку, за винятком випадків, пов’язаних з роботою, перебувати в барах, кафе, ресторанах. Син Джемілєва зобов’язаний двічі на місяць з’являтися в «орган внутрішніх справ за місцем проживання або за місцем реєстрації».

Щодо помилки судді, про яку Полозов згадав у Facebook, то в першому варіанті рішення було помилково вказано, що Хайсер Джемілєв не може залишати межі Астраханської області Росії.

В Астрахані 30 вересня суд відмовився задовольнити клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення Хайсера Джемілєва. Полозов заявив про намір оскаржити рішення суду.

Напередодні судового засідання, 29 вересня, Полозов повідомив, що його підзахисного помістили в штрафний ізолятор нібито «за порушення розпорядку дня».

Астраханський обласний суду 28 квітня вже відмовляв Джемілєву в умовно-достроковому звільненні.

10 липня 2015 року ЄСПЛ виніс рішення у справі Хайсера Джемілєва, постановивши звільнити його з СІЗО, а також зобов’язавши Росію не робити будь-яких дій, які можуть зашкодити здоров’ю українця. Однак справа досі не завершена, Росія не відповідає на запити української сторони про передачу Хайсера Джемілєва.

Хайсера Джемілєва звинувачували в тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім’ї Февзі Едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО у Криму до сусідньої Росії, у Краснодарський край.

Верховний суд Росії скоротив на півтора року термін ув’язнення в 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі. Хайсер Джемілєв відбуває покарання в Росії в Астраханській колонії № 10.

XS
SM
MD
LG