Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ заявляє про збільшення кількості вибухів на Донбасі 29 вересня


Спеціальна моніторингова місія в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі заявляє про збільшення кількості порушень режиму припинення вогню у зоні конфлікту на сході України 29 вересня.

«СММ спостерігала збільшення порушень перемир’я у Донецькій області, де сталося 198 вибухів, порівняно з попереднім звітним періодом, коли було 144 вибухи. Всі, за винятком десяти, з цих 198 вибухів зафіксували у районі Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт», – мовиться у звіті місії за 29 вересня.

«У Луганській області СММ зафіксувала 222 вибухи, порівняно з шістьма попереднього дня», – додали спостерігачі.

За повідомленням, місія продовжувала стежити за процесом розмежування сторін у Луганській області поблизу Станиці Луганської, Золотого і Петровського.

Відповідно до повідомлення, місія була обмежена в пересуванні в області Петровського і Золотого у зв’язку з тим, що територію заміновано. Спостерігачі додали, що наразі проводиться розмінування дороги.

21 вересня Тристороння контрактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі підписала рамкове рішення про відведення військ і озброєння у трьох зонах на лінії розмежування – Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.

Відповідно до угоди, сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках. У документі також зазначається, що розведення сил і озброєння здійснюється шляхом відведення їх із займаних позицій в обидва боки з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше від 2 кілометрів у ширину і 2 кілометрів у глибину.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, а також про режим тиші, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, у раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення і що обстріли тривали.

XS
SM
MD
LG