Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині почався референдум щодо квот ЄС на мігрантів


В Угорщині почався референдум, що, за задумом правонаціоналістичної популістської влади країни, має відкинути план Європейського союзу розподіляти прибулих до ЄС мігрантів за квотами по всіх країнах Євросоюзу.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан, що є провідним діячем цієї кампанії, проголосувавши у столиці Будапешті, заявив, що наступного тижня поїде до Брюсселя на переговори про ці квоти, щоб на підставі очікуваних ним результатів референдуму «домогтися того, щоб нас не змушували приймати в Угорщині людей, із якими ми не хочемо жити разом».

Він додав, що його влада після референдуму може внести зміни до конституції країни на цю тему.

У суботу вийшла друком газетна стаття Орбана, в якій він заявляв, що народ «зобов’язаний» допомогти йому опиратися «ліберальним методам … брюссельської еліти».

Як очікують, значна більшість учасників референдуму проголосує проти квот, як і закликає уряд. Але, за соціологічними дослідженнями, в ньому, найімовірніше, візьме участь менш ніж 50 відсотків виборців, і він таким чином буде визнаний таким, що не відбувся. Саме так сталося з двома попередніми референдумами, про вступ Угорщини до НАТО 1997 року і про її вступ до ЄС 2003-го.

Угорщина раніше вже відкинула затверджений минулого року в ЄС план, за яким близько 120 тисяч мігрантів, які нині перебувають головно у Греції й Італії – перших країнах Євросоюзу на їхньому шляху з Близького Сходу й Північної Африки, – мають бути розподілені по всіх країнах ЄС за наперед визначеними у Брюсселі квотами. Разом зі Словаччиною Угорщина оскаржує цей план у європейських судових інституціях.

Угорщина також стала відомою через свою загорожу з колючого дроту, яку країна звела на своїх кордонах із нешенгенськими країнами, щоб зупинити наплив мігрантів до себе фізично.

XS
SM
MD
LG