Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає негайного звільнення Росією українського журналіста Сущенка – Геращенко


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Українська влада вимагає негайного звільнення журналіста інформаційної агенції «Укрінформ» Романа Сущенка, утримуваного в одному з СІЗО Росії. Про це на сторінці у Facebook у понеділок повідомила представник України в підгрупі з гуманітарних питань Контактної групи, уповноважений президента щодо врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

«Чекаємо негайних заяв від ОБСЄ і пані Міятович (Дуня Міятович – представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ – ред.) від генерального секретаря Ради Європи Ягланда (Турбйорн Яґланд – ред.), від інших структур, які зобов'язані висловити протест проти арешту українського журналіста Російською Федерацією за надуманими звинуваченнями в «шпіонажі». Українська влада вимагає негайного звільнення журналіста, – написала депутат.

Геращенко також повідомила, що особисто знайома з Сущенком і назвала його розумним і професійним журналістом.

2 жовтня громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українського журналіста Романа Сущенка за звинуваченням у «шпигунстві» і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

«Укрінформ» звернувся із закликом до журналістської спільноти стати на захист колеги. В агенції назвали затримання Сущенка спланованою провокацією.

Російські ЗМІ з посиланням на дані ФСБ пишуть, що затриманий Роман Сущенко «цілеспрямовано збирав інформацію, що є державною таємницею, про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії Російської Федерації».

Адвокат Марк Фейгін повідомив у соцмережах, що очікує сьогодні на зустріч із затриманим кореспондентом, інтереси якого він представляє.

Роман Сущенко працює в інформагенції «Укрінформ» з 2002 року, з 2010-го є власним кореспондентом агенства у Франції.

XS
SM
MD
LG