Доступність посилання

ТОП новини

Росія припинила угоду зі США про утилізацію плутонію


Робота зі зберігання і переробки відпрацьованого ядерного палива (ілюстраційне фото)
Робота зі зберігання і переробки відпрацьованого ядерного палива (ілюстраційне фото)

Росія припинила дію угоди зі США про утилізацію плутонію. Указ про це 3 жовтня підписав президент Росії Володимир Путін.

Рішення було ухвалене на тлі погіршення відносин Москви і Вашингтона. У документі, опублікованому на сайті правової інформації Росії, йдеться про те, що дія угоди припиняється «у зв’язку з докорінною зміною обставин, виникненням загрози стратегічній стабільності в результаті недружніх дій Сполучених Штатів Америки щодо Російської Федерації і нездатності Сполучених Штатів Америки забезпечити виконання взятих зобов’язань про утилізацію надлишкового збройового плутонію відповідно до міжнародних договорів, а також виходячи з необхідності вжиття невідкладних заходів щодо захисту безпеки Російської Федерації».

Путін раніше звинувачував Сполучені Штати в невиконанні зобов’язань щодо утилізації плутонію. У Державному департаменті США відкинули ці звинувачення.

Домовленості про промислову утилізацію надлишків збройового плутонію були досягнуті в 2000 році. Росія не згодна з методами, використовуваними США при утилізації. Глава «Росатому» Сергій Кирієнко заявив, що Вашингтон розглядає можливість не спалювати плутоній в реакторах, а захоронювати. Утилізація відходів повинна була початися до 2018 року.

XS
SM
MD
LG