Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС закликав комісара Ради Європи захистити права Сущенка й Умерова


Нілс Муйжнієкс, архівне фото
Нілс Муйжнієкс, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в розмові з комісаром Ради Європи з прав людини Нілсом Муйжнієксом наголосив, що Україна очікує на його підтримку і конкретні кроки в захисті прав і звільненні українського журналіста Романа Сущенка.

Крім того, повідомили в МЗС, Клімкін закликав Муйжнієкса захистити права й усіх інших українських громадян, які, за його словами, стали політичними в’язнями в Росії.

Під час розмови, що відбулася в перебігу перебування Клімкіна у Страсбурзі у Франції з нагоди проведення Дня українських реформ у Раді Європи, він привернув особливу увагу Муйжнієкса до порушення прав людини в Росії, а також відзначив необхідність здійснювати моніторинг стану забезпечення прав людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим.

Міністр, як мовиться в повідомленні МЗС, також детально поінформував комісара про незаконні дії російської окупаційної влади щодо Ільмі Умерова – заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, який, як і інші кримськотатарські активісти, зазнає переслідувань російської влади в окупованому Криму. Зокрема, проти нього порушена кримінальна справа за статтею про «сепаратизм».

Також, як стало відомо, ще 30 вересня в Москві був затриманий український журналіст із агентства «Укрінформ» Роман Сущенко, а 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував журналіста на два місяці. У Федеральній службі безпеки Росії його звинуватили у шпигунстві, заявивши, що журналіст є «полковником, співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». До Сущенка досі не допустили ні адвоката Марка Фейгіна, угоду з яким про захист журналіста уклали родина затриманого і «Укрінформ», ні консула України.

У Міністерстві оборони України заявили, що Сущенко не має ніякого стосунку до міністерства чи до Збройних сил України. МЗС України закликало Росію звільнити Сущенка і припинити порушення прав людини. Міністерство інформаційної політики України закликало уряди країн, ОБСЄ, неурядові й інші правозахисні організації негайно втрутитися в ситуацію і домогтися від Росії звільнення Сущенка.

XS
SM
MD
LG