Доступність посилання

ТОП новини

Спецпредставник ООН «глибоко шкодує» про припинення США співпраці з Росією щодо Сирії


Стаффан де Містура
Стаффан де Містура

Спеціальний представник ООН у справах Сирії Стаффан де Містура «глибоко шкодує», що США вирішили зупинили співпрацю з Росією щодо Сирії. Про це він заявив на засіданні Ради безпеки ООН 3 жовтня.

Водночас він заявив, що й надалі просуватиме «політичне рішення» щодо вирішення конфлікту у Сирії,і «ніколи не буде байдужим до доль людей Сирії у нескінченно насильницькому конфлікті».

Франція та Іспанія хотіли затвердити на Раді безпеки ООН проект резолюції про повну заборону польотів бойової авіації над Алеппо, із чим не погодилась Росія.

«Це наш обов'язок зробити абсолютно все можливе, все по-людськи можливе, щоб об'єднати наші зусилля в рамках Ради безпеки задля припинення страждань в Алеппо», – сказав посол Франції в ООН Франсуа Делаттр про ініціативу заборонити повітряні удари.

Представник Росії в ООН Віталій Чуркін, який головує в Раді Безпеки в жовтні, висловив з цього приводу заперечення. За його словами, прибрати авіацію – «означає дозволити терористам робити все, що вони захочуть».

Чуркін не сказав, чи скористається Росія правом вето в ході голосування за резолюцію цього тижня. А британський посол в ООН Метью Рікрофт висловив сподівання, що проект резолюції про припинення вогню буде ухвалено в найближчі дні.

Проект резолюції ООН передбачає заборону польотів бойової авіації над Алеппо і висловлює «обурення з приводу неприйнятного і зростаючого рівня насильства в ході посилених за останні дні повітряних ударів в Алеппо». Автори резолюції вимагають, щоб «сирійський уряд припив всі повітряні бомбардування з метою полегшення безпечного і безперешкодного гуманітарного доступу».

У час, коли в ООН обговорили нові заходи щодо припинення вогню в Сирії, Москва і Вашингтон 3 жовтня обмінялися звинуваченнями щодо провалу їх дипломатичних зусиль з відновлення миру.

Вашингтон звинуватив Росію в невиконанні її зобов’язань за домовленістю про перемир’я в Сирії. Москва відповіла, що заява США про це «не може не викликати глибокого розчарування».

Перемир’я в Сирії, зокрема в місті Алеппо, про яке домовлялися Вашингтон і Москва раніше, минулого місяця було зірване. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину Алеппо, яку контролюють противники режиму і де живуть сотні тисяч цивільних. Цей наступ призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних руйнувань соціальних об’єктів.Попри широку міжнародну критику, і Дамаск, і Москва заявляють, що не зупинять цього наступу.

П'ятирічний конфлікт забрав життя понад 250 тисяч сирійців, біженцями чи вимушеними переселенцями стали близько половини довоєнного населення країни.

XS
SM
MD
LG