Доступність посилання

ТОП новини

Керрі – Росії: Захід непохитний у своїй підтримці України


Джон Керрі
Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі запевняє, що країни НАТО і Європейського союзу залишаються непохитними у своїй підтримці стабільної, єдиної і демократичної України. Про це він заявив, виступаючи у Брюсселі з промовою «Майбутнє трансатлантичних відносин».

За його словами, Захід хотів би знайти спільну мову із Москвою, однак не поступиться своїми принципами. «Але бажання НАТО і країн ЄС знайти порозуміння із Росією не змінить нашу позицію щодо свободи і міжнародного права. Саме тому ми залишаємося непохитними в нашій підтримці стабільної, єдиної і демократичної України. І Москві не слід сумніватися: у цьому питанні: ми не відступимо», – сказав Керрі.

Чільний американський дипломат звернувся до росіян, наголосивши, що НАТО – це суто оборонний союз і ніхто не шукає способів принизити, ізолювати чи якимось чином послабити їхню державу чи чиюсь іншу.

«Явна агресія – це те, з чим ніхто з нас не погодиться і жодне місце у світі не розуміє цього краще за Європу. Тому ми наклали санкції і наполягаємо на дипломатичному вирішенні конфлікту на Донбасі та нелегальної анексії Криму. Ми також вимагаємо від уряду України рухатися далі та прискорюватися на шляху реформ», – заявив Керрі.

За його словами, очевидно, що санкції не подобаються Росії, але цей економічний і політичний тиск якраз і покликаний повернути Росію на шлях поваги до стандартів поведінки, що вибудовувалися протягом цілої епохи.

«Нікому не слід забувати, що санкції були впроваджені для сприяння поверненню Росії до поваги до верховенства права та створюваних протягом тривалого часу норм міжнародної поведінки. Вони покликані тільки заохотити повернення до миру, стабільності та визнання законної суверенності», – додав держсекретар США.

Керрі також наголосив, що США ніколи не відступлять і від своїх зобов’язань щодо захисту будь-кого із членів НАТО, як це передбачається п’ятою статтею Вашингтонського договору про колективну оборону.

«Можу вас запевнити: що б ви не почули і не прочитали останнім часом, США ніколи не порушать своїх зобов’язань, якщо на будь-яку із країн-членів НАТО буде вчинено напад», – заявив держсекретар США. Він закликав всі інші країни Альянсу притримуватися цього ж зобов’язання, яке вони на себе взяли при вступі до цієї військово-політичної організації.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG