Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: частину екс-«беркутівців», про яких 3 жовтня свідчив підозрюваний силовик, затримали


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Генпрокуратурі заявляють, що частина колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», прізвища яких назвав їхній екс-колега Віктор Шаповалов у Подільському райсуді, затримана, щодо інших перевіряють інформацію. Про це повідомив прокурор ГПУ Олександр Ковальчук в ефірі телеканалу «112 Україна».

«На даний час деякі з цих працівників «Беркуту» затримані, проводиться досудове розслідування. Щодо інших інформація ще перевіряється», – сказав коментуючи те, що 3 жовтня екс-«беркутівець» назвав колишніх колег, які отримували патрони зі свинцевою картеччю замість гумової, прокурор сказав, що частина названих осіб затримані.

За словами Ковальчука, свідчення Шаповалова дуже допоможуть слідству, а якщо будуть встановлені інші спецназівці, які отримували свинцеві кулі, будуть ухвалені відповідні рішення.

«Щодо наклейок на шоломах. Це допоможе слідству ідентифікувати, який саме підрозділ був присутній у тій чи іншій частині Києва», – додав представник ГПУ.

3 жовтня, як повідомив «5 канал», під час судового засідання екс-«беркутівець» з Харкова Віктор Шаповалов частково визнав свою провину та назвав прізвища колишніх колег, які отримували набої зі свинцевою картеччю замість гумових куль. У суді обвинувачений сказав, що бачив, як «беркутівці» у Кріпосному провулку били людей, але нічого не зробив, не відреагував і тоді, коли спецпризначенці стріляли.

Шаповалова обвинувачують у перевищенні службових повноважень.

Усього, як повідомляв прокурор Генеральної прокуратури України Яніс Сімонов, вдалось ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській. 20 із них зараз у розшуку.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG