Доступність посилання

ТОП новини

Росія підтверджує розгортання ракетного комплексу С-300 у Сирії


Установка С-300ВМ на передньому плані (з двома пусковими), архівне фото
Установка С-300ВМ на передньому плані (з двома пусковими), архівне фото

Росія підтверджує направлення ракетного комплексу С-300 до сирійського порту Тартус у Середземному морі.

4 жовтня у Міністерстві оборони Росії заявили, що метою такого кроку є намагання забезпечити безпеку російської військово-морської бази у Сирії, а також виконання завдань вздовж сирійського узбережжя.

Раніше про направлення російської ракетної системи до сирійського узбережжя повідомили американські медіа.

Наразі точно не відомо, про який саме йдеться в повідомленнях із кількох різних комплексів, що з міркувань секретності отримали в радянські часи однакове позначення С-300. Західна преса припускає, що це С-300ВМ.

У 2015 році Росія направила до Сирії зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир», а також ЗРК С-400.

США припинили співпрацю з Росією щодо врегулювання ситуації у Сирії 3 жовтня. У Державному департаменті заявили, що Москва не виконала умови угоди про сприяння перемир’ю, підписаного у вересні. Росія у відповідь звинуватила Вашингтон у прагненні домогтися зміни влади в Сирії за допомогою співпраці з ісламістами.

Перемир’я в Сирії, зокрема в місті Алеппо, про яке домовлялися Вашингтон і Москва раніше, минулого місяця було зірване. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину Алеппо, яку контролюють противники режиму і де живуть сотні тисяч цивільних. Цей наступ призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних руйнувань соціальних об’єктів. Попри широку міжнародну критику, і Дамаск, і Москва заявляють, що не зупинять цього наступу.

П’ятирічний конфлікт забрав життя понад 250 тисяч сирійців, біженцями чи вимушеними переселенцями стали близько половини довоєнного населення країни.

XS
SM
MD
LG