Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент ратифікував угоди про кліматичні зміни


Плакат під час однієї з акцій на підтримку боротьби з кліматичними змінами
Плакат під час однієї з акцій на підтримку боротьби з кліматичними змінами

Європейський парламент ратифікував Паризькі домовленості про кліматичні зміни, що дало можливість набуття ними чинності у листопаді.

Голосування відбулося 4 жовтня у Страсбурзі, за чотири дні після того, міністри навколишнього середовища ЄС підписали документ.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав сьогоднішнє голосування «історичним».

Єврокомісар у справах енергетики Міґель Аріас Канете заявив, що тепер уряди країн ЄС мусять виконати свої обіцянки щодо зменшення викидів парникових газів.

Угоду підписали понад 170 країн світу, але вона може набути чинності тільки після того, як її ратифікують чи приєднаються до неї за іншими процедурами не менш ніж 55 країн, які при цьому продукують не менш ніж 55 відсотків від шкідливих викидів в атмосферу в усьому світі. На цей час ратифікувала домовленість 61 країна, але вони разом відповідальні лише за 48 відсотків викидів. Ратифікація Євросоюзом дала змогу подолати цей бар’єр.

У грудні минулого року по багатьох роках переговорів представники значної більшості країн світу погодилися на зустрічі у Парижі скоротити викиди вуглекислого газу та інших «тепличних газів» в атмосферу, які, за даними вчених, спричиняють потеплішання на планеті і глобальні кліматичні зміни. Майже 200 країн, зокрема, домовилися втримати це зростання температур у світі на рівні, нижчому від 2 градусів Цельсія.

XS
SM
MD
LG