Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликає міжнародну спільноту консолідувати зусилля для звільнення Сущенка і Семени


Рада закликає міжнародну спільноту консолідувати зусилля для звільнення Семени і Сущенка

Верховна Рада України звертається до парламентів держав-членів Євросоюзу, США, керівника ОБСЄ, із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени, а також сприяти терміновому допуску консулів до Сущенка. За ухвалення відповідної постанови проголосували 245 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

«Ми переконані, що у цих випадках переслідування громадян України безпосередньо пов’язане із їхньою професійною журналістською діяльністю. Звертаємося із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Росії, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консула та адвоката до Сущенка», – йдеться у заяві.

Кореспондента українського державного інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка затримали в Москві 30 вересня. Наступного дня Лефортовський суд Москви арештував його. ФСБ Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». Міноборони цю заяву заперечило. Сущенко провини не визнає.

За даними МЗС, українського консула до Сущенка не допустили.

У квітні ФСБ провела обшуки у низки кримських журналістів. Проти Миколи Семени було порушено кримінальну справу за нібито заклики до порушення територіальної цілісності Росії з використанням ЗМІ. Справа була порушена через публікацію нібито його статей на сайті Крим.Реалії.

XS
SM
MD
LG