Доступність посилання

ТОП новини

Нобеля з хімії дали трьом вченим за розвиток «молекулярних машин»


Нобелівську премію з хімії отримали троє науковців – Жан-П’єр Соваж, Джеймс Фрейзер Стоддарт і Бернард Ферінґа. Як заявили у Нобелівському комітеті, цьогорічну премію вручають за «найменші машини у світі».

«Шведська королівська академія наук вирішила нагородити Нобелівською премією з хімії 2016 року спільно Жан-П’єру Соважу, Джеймсу Фрейзеру Стоддарту і Бернарду Ферінзі за проектування і синтез молекулярних машин», – оголосили в Нобелівському комітеті.

За повідомленням, вчені, що працюють у Франції, США і Нідерландах, розробили молекули з керованими рухами, які можуть виконувати завдання, якщо додати енергію.

Крім того, за даними комітету, молекулярні машини «найімовірніше будуть використовуватися при розробці таких речей, як нові матеріали, датчики і системи зберігання енергії».

Сума Нобелівської премії становить вісім мільйонів шведських крон, це приблизно 960 000 доларів.

Минулого року Нобелівську премію в галузі хімії отримали швед Томас Ліндаль, громадянин США Пол Модрич і американець турецького походження Азіз Санджар – за вивчення механізму відновлення ДНК.

Пізніше цього тижня мають оголосити лауреатів Нобелівської премії з літератури і миру. Наступного тижня оголосять лауреата «Нобелівської премії з економіки», як неофіційно називають премію Королівського банку Швеції з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля. Сам Нобель у своєму заповіті премії з економіки не передбачив.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі й Осло.

Вперше Нобелівську премію вручили 1901 року, згідно із заповітом шведського вченого Альфреда Нобеля.

XS
SM
MD
LG