Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Росії визнав незаконним арешт двох «в’язнів Болотної»


Ілля Гущин
Ілля Гущин

Президія Верховного суду Росії на підставі рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) визнала незаконним арешт і утримання під вартою Іллі Гущина й Артема Савелова, засуджених за «Болотною справою».

Тепер вони можуть звертатися до суду з позовом про компенсацію моральної і матеріальної шкоди через необґрунтоване утримання в слідчому ізоляторі, повідомляє російське агентство «РИА Новости» з посиланням на суд.

Гущин і Савелов були засуджені до двох з половиною років позбавлення волі і на цей момент вже відбули свій термін.

У червні Верховний суд Росії на тій же підставі скасував низку рішень про продовження арешту «в’язневі Болотної» Леоніду Ковязіну.

Раніше ЄСПЛ розглянув скарги Гущина, Савелова і Ковязіна та визнав, що стосовно них було порушено право на справедливий судовий розгляд. Відповідно до російського законодавства, таке рішення дозволяє відправити справу на перегляд.

6 травня 2012 року узгоджена з владою опозиційна хода завершилася сутичками демонстрантів з поліцією на Болотній площі Москви. Влада Росії вважає ці події «масовими заворушеннями». Правозахисники називають «Болотну справу» політично мотивованою.

XS
SM
MD
LG