Доступність посилання

ТОП новини

Боснія: у Сребрениці зупинений перерахунок голосів на виборах мера


Кандидат на посаду мера Сребрениці Младен Ґруїчич
Кандидат на посаду мера Сребрениці Младен Ґруїчич

Виборчі органи боснійського міста Сребрениця зупинили 5 жовтня повторний підрахунок голосів на виборах мера.

Це сталося на тлі зростання напруженості через можливість обрання головою міста серба за національністю. Попередній підрахунок голосів на виборах, що відбулися 2 жовтня, показав, що боснійський серб Младен Ґруїчич здобув підтримку 70% учасників голосування.

Влада наказала провести перерахунок голосів, але він був перерваний, коли поліцейські з числа боснійських сербів увійшли до приміщення виборчої комісії.

«Це прямий тиск на роботі муніципальної виборчої комісії», – сказав голова комісії Нермин Аливукович, додавши, що його підлеглі чекатимуть подальших вказівок від Центральної виборчої комісії Боснії, перш ніж продовжити підрахунок.

Ґруїчич уже оголосив про свою перемогу, але його опонент, чинний мер Сребрениці, босняк-мусульманин Чамил Дуракович відмовився визнати свою поразку до підрахунку голосів, поданих поштою. Попередній підрахунок показав, що Ґруїчич має 4 тисячі голосів, а Дуракович – 1 тисячу 645. Водночас поштою проголосували близько 3 тисяч 200 виборців, переважно босняків-мусульман. Їхні голоси все ще залишаються неврахованими.

Сребрениця була ареною найбільшого злочину війни в Боснії. В липні 1995 року саме в цьому місті сили боснійських сербів стратили близько 8 тисяч чоловіків і хлопчиків-босняків.

XS
SM
MD
LG