Доступність посилання

ТОП новини

Росія застерегла Чорногорію і Боснію від вступу до НАТО


Чільний російський дипломат застеріг Чорногорію і Боснію й Герцеговину від вступу до Північноатлантичного союзу.

Як сказав директор департаменту загальноєвропейської співпраці Міністерства закордонних справ Росії Андрій Келін, такий можливий вступ «не піде на поліпшення наших відносин».

Союз НАТО нині «здійснює недружній курс щодо Росії», зокрема, розміщуючи війська на території країн Балтії, сказав він на відкритті «Європейського форуму молодих дипломатів» у Москві.

«Приєднання до НАТО за цієї ситуації працює не на стабільність, а на посилення конфронтації у відносинах між країнами», – заявив Келін.

Чорногорія і НАТО підписали протокол про вступ цієї балканської країни до Північноатлантичного союзу, що відкриває їй шлях до майбутнього набуття членства в НАТО, у травні. Очікують, що повноправне членство в НАТО ця країна отримає в середині 2017 року, після того, як цей протокол ратифікують відповідно до своїх національних процедур усі нинішні 28 членів НАТО.

Боснія і Герцеговина нині готується до вступу до НАТО за Планом дій для членства і Другим індивідуальним планом дій щодо партнерства, але наразі не має офіційного статусу кандидата на вступ.

Проти вступу балканських країн до НАТО, як і раніше проти вступу всіх інших нових членів, різко виступає Росія, яка погрожує вжити неуточнених заходів у відповідь. У Москві заявляють, що вбачають у наближенні меж оборонного Північноатлантичного союзу до російських кордонів загрозу для себе. В НАТО відкидають такі твердження й запевняють, що розширення НАТО не спрямоване ні проти кого.

XS
SM
MD
LG