Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі почався перший в Україні театральний фестиваль, присвячений подіям на Донбасі


У Дніпрі, на сцені українського музично-драматичного театру імені Шевченка, розпочався перший в Україні фестиваль театральних постановок про антитерористичну операцію проти спільних російсько-сепаратистських сил на сході України «Миротворці».

Участь у ньому беруть участь колективи з різних регіонів, зокрема академічний музично-драматичний театр із Луганська, який після окупації міста працює в Сєвєродонецьку, а також столичний «Театр Переселенця». Вистави, присвячені подіям на сході України, презентуватимуть п’ять днів поспіль на малій та великій сцені дніпровського театру.

Перша вистава, що відбулась цього вечора на сцені театру імені Шевченка в рамках фестивалю, – «АТО: Ангели тебе оберігають», – була зрежисована актором цього театру, демобілізованим бійцем Ігорем Кирильчатенком. Він був отримав контузію під час бойових дій на Донбасі, але зміг повернутись на сцену. Першими глядачами його вистави-концерту стали волонтери та бійці.

Загалом у фестивалі бере участь 11 творів – це моновистави, драми, документальні драми тощо. Зокрема, організатори анонсували прем’єру першої у світі вистави про гібридну війну «Блокпост Україна», створену за поезіями Бориса Гуменюка, у виконанні київського театру «Дзеркало».

У журі фестивалю – відомі в Україні театрознавці, театральні критики та журналісти. Підсумки творчого змагання оголосять 10 жовтня.

Фестиваль закриється виставою за мотивами трагедії Вільяма Шекспіра «Гамлет», дія якої перенесена в сучасні українські реалії, у виконанні акторів Закарпатського обласного театру імені Шерегіїв.

Захід організували Дніпропетровська облдержадміністрація, облрада, Спілка театральних діячів України та Центр допомоги учасникам АТО та їхнім родинам.

«Перший у країні фестиваль патріотичного театру проходить на Дніпропетровщині. Така ідея народилася в наших митців, ми традиційно її підтримали», – заявив напередодні голова ОДА Валентин Резніченко.

XS
SM
MD
LG