Доступність посилання

ТОП новини

США, ОБСЄ закликають Росію знайти замовника вбивства Політковської


Жінка принесла квіти до будинку, де була вбита Анна Політковська, Росія, Москва, 7 жовтня 2016 року
Жінка принесла квіти до будинку, де була вбита Анна Політковська, Росія, Москва, 7 жовтня 2016 року

Державний департамент США і Організація з безпеки і співпраці в в Європі закликають владу Росії знайти замовників убивства журналістки Анни Політковської, яка загинула десять років тому.

Як йдеться в заяві Держдепартаменту, оприлюдненій 6 жовтня,те, що вбивство Політковської й інших журналістів, які публікували репортажі з Північного Кавказу, залишаються нерозкритими, підриває свободу слова і повагу до закону і прав людини в Росії.

7 жовтня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович назвала неприйнятним те, що «через 10 років після цього жахливого вбивства замовники все ще на волі».

«Це порочне коло безкарності чинить негативний вплив на ситуацію в галузі свободи ЗМІ в країні», – сказала Міятович.

7 жовтня минає десять років відколи в Москві в під’їзді свого будинку була вбита оглядач «Нової газети» Анна Політковська. Замовника вбивства досі не названо. Російська «Нова газета» напередодні випустила відеозвернення «Не смійте говорити, що вбивство розкрите», в якому звинувачує слідство у бездіяльності і вимагає знайти замовника злочину.

Згідно з опитуванням «Левада-центру», приблизно кожен десятий росіянин (12%) сподівається, що замовників вбивства Політковської знайдуть. Більше ніж половина (59%) на це не розраховують. Число росіян, які вірять у причетність російських спецслужб до вбивства за останні п’ять років знизилося. У 2011 році 28 відсотків опитаних вважали, що вбивство журналістки організували спецслужби, зараз цієї версії дотримуються 17 відсотків.

Журналістка і правозахисниця Анна Політковська була вбита 7 жовтня 2006 року в Москві. Вона була відома критичними матеріалами про російську владу, ситуацію в Чечні і на Північному Кавказі. За звинуваченням у вбивстві засуджені п’ять осіб. 5 жовтня 2006 року Анна Політковська востаннє брала участь в ефірі Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG