Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче повернути військові бази на Кубу і до В’єтнаму


Російські військові літаки на авіабазі «Хмеймім» у Сирії
Російські військові літаки на авіабазі «Хмеймім» у Сирії

Міністерство оборони Росії розглядає можливість повернення військових баз у країни, де вони розташовувалися за часів Радянського Союзу – на Кубі і у В’єтнамі. Заступник міністра оборони Росії Микола Панков заявив 7 жовтня, що наразі обговорюється питання про розміщенні російських військових баз далеко від кордонів країни.

У кінці квітня з пропозицією відновити роботу радіолокаційного центру і розмістити на Кубі російські ракетні комплекси звернулися до президента Росії депутати КПРФ.

Радянські, а потім російські військові бази перебували на Кубі і у В’єтнамі до 2002 року. Військово-морська база у Камрані (В’єтнам) дозволяла Тихоокеанському флоту контролювати південну частину Тихого океану і весь Індійський. У Лурдесі (Куба) розташовувався головний радянський, а потім російський закордонний центр радіоелектронної розвідки.

На початку 2014 року після різкого погіршення відносин між Росією і США через події в Україні переговори про можливість відновлення баз поновилися. За даними російських ЗМІ, Москва і Гавана домовилися щодо цього.

XS
SM
MD
LG