Доступність посилання

ТОП новини

Росія заблокувала резолюцію Ради безпеки ООН щодо бомбардувань Алеппо


Посол Росії в ООН Віталій Чуркін, який у жовтні головує на засіданнях Ради безпеки (ілюстраційне фото)
Посол Росії в ООН Віталій Чуркін, який у жовтні головує на засіданнях Ради безпеки (ілюстраційне фото)

Росія заблокувала ухвалення в Раді безпеки ООН резолюції, яка передбачала припинення повітряних ударів і польотів військової авіації над сирійським містом Алеппо. Проект резолюції, яку спільно розробили дипломати Франції та Іспанії, представляв французький міністр закордонних справ Жан-Марк Еро.

Французько-іспанський проект резолюції підтримали 11 членів Ради безпеки, в тому числі й Україна. Утрималися два члени Ради, серед яких Китай. Проти, крім представника Росії Віталія Чуркіна, голосувала Венесуела, але саме російське голосування стало визначальним, оскільки Росія є постійним членом Ради безпеки, що має право вето.

Водночас Москва запропонувала на розгляд свій проект резолюції, про заперечення якого заявили більшість членів Ради.

В цій резолюції висловлюється підтримка пропозиції спеціального посланця від ООН у Сирії Стаффана де Містури про виведення бойовиків повстанського джигадистського угруповання, визнаного терористичним, «Джабгат Фатех аш-Шам» зі східної частини Алеппо. Водночас бойовики цього угруповання, раніше відомого як «Джабгат ан-Нусра», у Twitter написали 7 жовтня, що не пристануть на таку пропозицію, бо «вирішили прорвати блокаду» районів, утримуваних опозиційними силами, які бомбардує уряд Сирії за підтримки Росії.

Раніше державний секретар США Джон Керрі перед зустріччю з французьким міністром закордонних справ Жан-Марком Еро заявив, що дії Сирії і Росії, які здійснюють авіаудари по мирних сирійцях, вимагають розслідування як воєнні злочини. Представник російського МЗС Марія Захарова назвала «пропагандою» цю заяву держсекретаря США.

XS
SM
MD
LG