Доступність посилання

ТОП новини

СММ ОБСЄ: мобільне патрулювання на Донбасі вночі неможливе через проблеми з безпекою


Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявляє, що не проводить мобільного наземного патрулювання у зоні конфлікту на Донбасі в нічний час через недостатню видимість і з міркувань безпеки. Про це СММ ОБСЄ повідомила у відповідь на заяви про те, що спостерігачі мають цілодобово бути присутнім на спостережних пунктах на ділянках розведення сил і засобів.

«СММ ОБСЄ сповнена рішучості здійснювати патрулювання, моніторинг і верифікацію розведення сил і засобів на погоджених ділянках в районах населених пунктах Станиця Луганська, Золоте і Богданівка-Петрівське. СММ проводить цілодобовий моніторинг і спостереження на усій території Донбасу шляхом використання різних технічних засобів, зокрема стаціонарних камер, безпілотних літальних апаратів (БПЛА) й інших засобів повітряного спостереження. Нині СММ не проводить мобільне наземне патрулювання в нічний час з урахуванням недостатньої видимості та з міркувань безпеки», – заявляють спостерігачі у Facebook.

СММ наголошує, що може ефективно підтримувати процес розведення сил і засобів шляхом верифікації «тільки за умови безпечного, надійного і безумовного доступу СММ до ділянок розведення, в якому їй часто відмовляють».

9 жовтня Міноборони України повідомило, що Збройні сили України вимушені перенести терміни відведення сил і засобів у районі Станиці Луганської через систематичні порушення бойовиками рамкового рішення про розведення сил і засобів.

21 вересня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування – Петрівському, Золотому і Станиці Луганській. Відведення підрозділів сторін збройного конфлікту на Донбасі відбулося у Золотому та у Петрівському.

Відповідно до угоди, сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках. У документі також зазначається, що розведення сил і озброєння здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше від 2 кілометрів в ширину і 2 кілометрів в глибину. У документі зазначається, що умовою початку відведення військ є верифікація СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб для кожного ділянки розведення.

XS
SM
MD
LG