Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували законопроект про зміни до «закону Савченко»


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект щодо внесення змін до так званого «закону Савченко».

Законопроект №5259 передбачає внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення.

Тексту законопроекту на сайті Ради наразі немає.

Минулого тижня уряд схвалив зміни до «закону Савченко». Як заявив міністр юстиції Павло Петренко, цей закон не може бути застосований до рецидивістів, осіб, які вчинили тяжкі або особливо тяжкі злочини.

У грудні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон «Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення у строк покарання», згідно з яким суди зобов’язані враховувати засудженим кожен день, проведений у СІЗО, як два дні відбування покарання. Одним із авторів цього закону була Надія Савченко.

За даними Державної пенітенціарної служби України, станом на червень за так званим «законом Савченко» від подальшого відбування покарання звільнені 6 543 людини, зокрема, 879 людей, засуджених за умисне вбивство, 564 людини – за умисне тяжке тілесне ушкодження, 15 людей – за злочини проти основ національної безпеки.

У вересні у Нацполіції повідомляли, що завдяки «закону Савченко» вже звільнені дев’ять тисяч людей. Водночас колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький в ефірі Радіо Свобода заявив, що високопосадовці перебільшують цифри звільнених з тюрем людей за «законом Савченко».

У МВС та прокуратурі неодноразово закликали Верховну Раду внести зміни до цього закону.

XS
SM
MD
LG