Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини заявив, що прем’єр Іраку має «знати своє місце»


Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото
Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що прем’єр-міністр Іраку Хайдар аль-Абаді повинен «знати своє місце» і Багдад «не буде командувати» турецькими військами на території Іраку.

Як заявив Ердоган, виступаючи перед групою ісламських лідерів у Стамбулі, Ірак раніше попросив у Туреччини деякої військової допомоги, а тепер вимагає від Анкари полишити турецький військовий табір біля містечка Башика на півночі Іраку.

За словами турецького президента, іракський прем’єр, вимагаючи вивести турецькі війська, «ображає» його.

«Ти мені не рівня… Твої зойки і крики в Іраку не мають для нас ніякого значення», – звернувся Ердоган до Абаді.

Хайдар аль-Абаді раніше попереджав, що Туреччина, залишаючи свої війська на території його країни, ризикує розпалити «регіональну війну». Він уже порушував справу з турецькими військами в Іраку в міжнародних інституціях, зокрема в ООН, та Анкара не збирається виводити їх.

Туреччина стверджує, що Ірак іще 2014 року запросив до себе її війська, щоб узяти під контроль територію на півночі Іраку, яку захопило екстремістське угруповання «Ісламська держава», і тепер вони мають намір узяти участь в операції визволення міста Мосула, найбільшого захопленого ісламістами міста Іраку, що неподалік Башики.

За повідомленнями, турецькі війська були введені свого часу на територію автономного Іракського Курдистану зі згоди влади цієї автономії, але без особливого узгодження з Багдадом.

Абаді заявляв, що сили його уряду мають намір визволити Мосул до кінця року.

XS
SM
MD
LG